Dagblad010 | Kopzorgen (103) - Nabestaandenpensioen

Kopzorgen (103) - Nabestaandenpensioen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben 86 jaar en vanaf mijn 17de tot mijn 65ste geen dag zonder werk geweest. Ik ben al 40 jaar gelukkig getrouwd met mijn vrouw die 25 jaar jonger is. Ik hoorde dat als ik zou komen te overlijden mijn vrouw gekort zou worden op haar nabestaandenpensioen omdat zij jaren jonger is dan ik. Klopt dit? Het zou toch te gek voor woorden zijn.

Antwoord:


Er zijn misschien soms nog pensioenfondsen die een nabestaandenpensioen korten als het leeftijdsverschil tussen partners meer dan tien jaar bedraagt. Maar de kans daarop lijkt ons erg klein.

Immers het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, is hierover al vijftien jaar terug door de rechter in het ongelijk gesteld. Tot die tijd kortte het ABP met 3 procent nabestaanden voor elk jaar boven de tien jaar dat men jonger was dan de overleden partner.

Het is echter in hoogste instantie, aangespannen door een nabestaande vrouw, met deze regeling in het ongelijk gesteld. Het betreft het arrest van het hof in Den Bosch van 8 november 2005.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad