Dagblad010 | Kopzorgen (105) - Bestaan testament

Kopzorgen (105) - Bestaan testament

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ongeveer 25 jaar geleden hebben mijn ex en ik volgens mij een testament op laten maken. Juist omdat we samenwoonden en één kind hadden. Inmiddels zijn we na 25 jaar uit elkaar. Laatst heb ik contact opgenomen met de betreffende notaris en die vermeldde geen testament op mijn naam te kunnen vinden. Nu wil ik niet dat mijn ex mijn erfenis krijgt. Hoe kan ik dit voorkomen?  Van het tijdstip van testament opmaken, ben ik niet zeker. Wat nu te doen?

Antwoord:

Vermoedelijk is er géén testament. Want een notaris kan in het (nationale) testamentenregister kijken of er één bestaat. Dus u hoeft ook geen andere handelingen te verrichten want als u al officieel uit elkaar bent dan geldt het erfrecht voor uzelf. Bovendien hadden u en uw ex indertijd een kopie van het testament moeten krijgen. Wat de rol van uw ex hierin is, kunnen we natuurlijk niet beoordelen. Maar als uw naam en geboortedatum in het testamentregister niet staan, is er géén testament van u.


Foto: Digitaal Dagblad