Dagblad010 | Kopzorgen (107) - Nalatenschap
mainImage

Kopzorgen (107) - Nalatenschap

Afbeelding is niet meer beschikbaar
11 november 2018, 09:03 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn man is al enige jaren geleden overleden. Onze drie kinderen hebben op papier recht op hun deel van de nalatenschap van mijn man. Ik heb voor hen al de successierechten betaald. Eén kind heeft nu financiële problemen. Aan haar zou ik haar deel van de erfenis willen geven. De andere kinderen vinden het goed dat ik al aan een van hen de vordering uitkeer. Hoe regel ik dat allemaal?

Antwoord:

U kunt een van de kinderen de vordering uitbetalen maar dat kan – zeker als er een testament van uw man was - nogal ingewikkeld in elkaar zitten. U zou ook een deel van de vordering van de kinderen vanwege het overlijden van uw man kunnen uitkeren en de rest laten staan tot na uw overlijden.

Het moeilijke is echter te bepalen hoe groot die vordering (nu of later) is. Dat heeft met rentebepalingen uit het eventuele testament te maken of met afspraken daarover tussen u en uw kinderen. Bij verdeling aan een of meerdere kinderen kunnen ook andere zaken een rol spelen, zoals belastingen.

Daarom raden we u aan in overleg te treden met een notaris, want vooral als het om grote bedragen gaat, is het verstandig om de uitkering van de vordering vast te leggen en allerlei zaakjes te regelen. Zeker als er daarnaast ook nog een testament is of was van u en uw man.

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad