Dagblad010 | Kopzorgen (110) - Begrafenispolissen
mainImage

Kopzorgen (110) - Begrafenispolissen

Afbeelding is niet meer beschikbaar
2 december 2018, 08:20 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik wil weten of er ook geblokkeerde spaarrekeningen voor begrafenispolissen zijn. Mijn huisbankier biedt dat product niet aan. Kunt u mij eventueel verder helpen?

Antwoord:

Het probleem is dat geen enkele bank thans een geblokkeerde spaarrekening ten behoeve van de uitvaart biedt. Het voordeel daarvan is dat dit vermogen tot €6950 (in 2017) niet meetelt in box 3 van de inkomstenbelasting van de Belastingdienst.

Het alternatief zijn uitvaartverzekeringen of deposito’s van de uitvaartbranche zelf. Deposito’s (géén verzekeringen) bij een uitvaartverzekeraar zijn mogelijk voor u interessant. Op deze manier spaar je ook op een geblokkeerde spaarrekening, komt het geld vrij op moment van overlijden en geldt de fiscale vrijstelling in box 3.

Houd u er wel rekening mee dat de minimuminleg van zo’n deposito mogelijk kan oplopen en dat de rentevergoedingen per verzekeraar behoorlijk kunnen verschillen en thans aan de lage kant zijn.

Het is dus belangrijk om de voorwaarden en rentepercentages van de verschillende verzekeraars goed te vergelijken. Mensen die wat meer financieel zijn onderlegd kunnen beter zelf langlopende bankproducten nemen of beleggen.

Let er wel op dat als de verzekeringsmaatschappij failliet gaat, er géén garantie is naar het depositostelsel van de banken om het bedrag terug te krijgen.


Foto: Digitaal Dagblad