Dagblad010 | Kopzorgen (113) – Verlenging rijbewijs

Kopzorgen (113) – Verlenging rijbewijs

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Het rijbewijs van mijn vrouw – zij is bijna 75 jaar - moet worden verlengd. Zij moet daarvoor een keuring ondergaan bij een arts. Waar kunnen we dat het goedkoopst doen?

Antwoord:

Als uw vrouw 75 jaar of ouder is en zij wil haar autorijbewijs verlengen, dan moet zij volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kunnen aantonen dat zij gezond genoeg is om te mogen rijden. Het CBR beoordeelt dit met de gezondheidsverklaring. Deze regeling geldt niet voor brommerrijbewijzen.

Zij moet op tijd de aanvraag doen. Op de site van het CBR is daarover veel informatie te vinden. Als zij na haar gezondheidsverklaring een keuring door een arts nodig heeft, dan vraagt het CBR dat. Het mag ook haar eigen huisarts zijn.

De arts onderzoekt haar algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsverslag en eventuele andere formulieren in. Als uw vrouw een medisch specialist nodig heeft dan kan dat ook. De specialist geeft aan bij het CBR of zij gezond genoeg is om te rijden. Als het nodig is, moet zij ook nog een rijvaardigheidstest doen.

De gezondheidsverklaring bij het CBR kost thans €34,80. Zij betaalt dus mee aan de kosten van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Soms zijn er aanpassingen nodig aan de auto of motor. Als het al zo ver is, dan lijkt het ons niet zo verstandig om verlenging van haar rijbewijs aan te vragen vanwege de hoge kosten.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de tarieven voor rijbewijskeuringen vast en bepaalt hiermee hoeveel een rijbewijskeuring door een huisarts of medisch specialist maximaal mag kosten.

Uw vrouw regelt de betaling van de keuring dus zelf met haar arts of specialist en niet met het CBR. Maar uw vrouw moet minstens rekenen op minimaal 100 euro aan totale kosten. Haar verlenging komt minstens elke vijf jaar terug. Wij kennen zelfs (gezonde) mensen die nog in een auto rijden en boven de 90 jaar zijn.

Dus laat zij zich niet afhouden door verlenging aan te vragen tenzij zijzelf zegt dat ze niet meer kan autorijden.

 

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad