Dagblad010 | Kopzorgen (117) – Pensioenaanvulling

Kopzorgen (117) – Pensioenaanvulling

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag: 

Ik heb 25 jaar in Duitsland gewoond en word thans dus 50 procent op de Nederlandse AOW gekort. Als het pensioen uit Duitsland niet de andere 50 procent haalt, wordt dit aangevuld uit de bijstand, begrijp ik als alleenstaande. Speelt dan, ook bij gepensioneerden, het eigen vermogen nog een rol?

Antwoord:

Uit uw vraag halen we dat u geen aanvullende inkomsten of pensioenen op uw AOW-bedragen uit Nederland en Duitsland verwacht als u gepensioneerd wordt. Indien u een aanvulling tot het AOW-niveau nodig hebt - dat hangt nog vanwege uw pensioen uit Duitsland - kunt u een beroep doen op de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). De uitvoerder daarvan is eveneens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waarvan u omstreeks een half jaar van tevoren bericht krijgt.

Een rol speelt hierbij ook het vermogen dat u hebt. De vrijlating voor een alleenstaande (zonder inwonende kinderen) is slechts €6020 (in 2018). Voor de vrijlating van de overwaarde in het eigen huis geldt een ander bedrag.


Foto: Digitaal Dagblad