Dagblad010 | Kopzorgen (119): Belastingvrij schenken

Kopzorgen (119): Belastingvrij schenken

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn 80-jarige schoonmoeder heeft bij de bank een spaarrekening staan van ongeveer €15.000. Ze ontvangt AOW en een pensioen waarmee zij goed kan leven. Ze wil dat mijn man, die haar enig kind is, dat geld op zijn naam neemt. Hij is al haar gemachtigde bij de bank. Zijn moeder heeft geen andere kinderen en haar laatste echtgenoot is overleden. Wij hebben zelf ook een spaarrekening. Hoe kan mijn man de overheveling van het geld zo voordelig mogelijk doen zonder moeilijkheden te krijgen met de Belastingdienst?

Antwoord: 

We weten dat oudere mensen zich verplicht voelen om goed voor hun kinderen te zorgen. Daarom hoor je ze vaak tegen hun kinderen - zeker die hen helpen of verzorgen - zeggen dat 'als ik er niet meer ben, het geld voor jullie is'. Dat is natuurlijke een prachtige opvatting als het om kinderen gaat die het beste met hun ouders voor hebben.

In het geval van uw schoonmoeder is het echter nog niet per se noodzakelijk om haar relatief lage vermogen van 15.000 euro al over te hevelen naar haar kind (uw man). Laat haar voorlopig deze buffer houden voor onverwachte kosten (bijvoorbeeld verhuizing naar een zorgcentrum) en misschien ook wel voor haar uitvaart.

Als zij is overleden dan is toch al 20.371 euro (op basis van 2018) vrijgesteld van erfbelasting voor een kind. Elk jaar kan uw schoonmoeder zelf bepalen of zij belastingvrij wat schenkt aan haar zoon. Bij zo’n laagvermogen lijkt ons dat niet zo nodig.

Overheveling naar kinderen met gebruikmaking van de maximale vrijstellingen bij schenkingen is fiscaal pas aantrekkelijk als mensen grotere vermogens hebben. Bovendien moet u als u samen al meer hebt dan € 60.000 aan vermogen (in 2018) in box 3 rekening houden met belastingheffing.

 


Foto: Digitaal Dagblad