Dagblad010 | Kopzorgen (122) - Erfgeld verdelen

Kopzorgen (122) - Erfgeld verdelen

mainImage
Kopzorgen (122) - Erfgeld verdelen

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

In december is mijn vader overleden. En moeder leeft ook niet meer. We zijn met vijf kinderen en ik deed de geldzaken voor hem. Wij hebben een en/of rekening bij ING. Alles gaat in goede harmonie tussen de kinderen. Ik vraag me wel af of het verplicht is om een verklaring van erfrecht nodig te hebben. Als wij de geldzaken kunnen afhandelen met zijn vijven heb ik toch geen notaris nodig? Ik heb een en/of-pas heb. Het resterende bankgeld kan toch gewoon door vijf worden gedeeld en klaar is kees. Of ga ik nu te kort door de bocht? Wel zal ik te zijner tijd contact opnemen met de Belastingdienst voor een eventuele aanslag erfrecht.

Antwoord:

U bent verplicht het overlijden van uw vader aan de bank te melden. Dat staat in vrijwel alle voorwaarden. Vervolgens zal de bank u mogelijk om een verklaring van erfrecht (wie de erfgenamen zijn) vragen waarna verdere transacties via deze rekening (dus ook uiteindelijk de opheffing) kunnen worden gerealiseerd. Soms kunt u volstaan met een uittreksel uit een overlijdensakte bij de gemeente.

U ontkomt vaak niet aan een verklaring van erfrecht die nu eenmaal nodig is bij een gereguleerde afhandeling van een overleden rekeninghouder. Waarom zou u zo’n verklaring niet door een notaris laten opstellen? Als het een eenvoudige kwestie is, zoals het bij uw overleden vader lijkt, dan bedragen de kosten ook niet veel. In dit soort kwesties gaat er niks boven een geordende afwikkeling.

Alleen als u denkt het zelf allemaal af te kunnen, dan moet u dat doen!


Foto: Digitaal Dagblad