Dagblad010 | Kopzorgen (125) – AOW: € 1146,51

Kopzorgen (125) – AOW: € 1146,51

mainImage
Kopzorgen (125) – AOW: € 1146,51

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben al aardig op leeftijd en mijn inkomen bestaat uit alleen AOW voor gehuwden omdat ik vele jaren als zelfstandige heb gewerkt. Mijn jongere vrouw, die altijd het eerzame beroep heeft gehad van huisvrouw, krijgt haar eigen gehuwde AOW. We hebben géén kinderen. We kunnen er net van leven. Wat gebeurt er als ik kom te overlijden? Houdt zij haar eigen AOW?

Antwoord:

Na uw overlijden zijn er ook gevolgen voor haar eigen AOW: zij gaat dan over op ongehuwd zijn of ze moet snel samenwonen en één huishouden vormen. De alleenstaande AOW bedraagt per 1 januari 2019 € 1146,51 netto per maand. Dat is exclusief haar vakantiegeld dat in de maand mei wordt uitbetaald.

Als zij helemaal geen spaargeld of ander vermogen heeft, dan is het ook voor haar misschien krap leven. Zij heeft waarschijnlijk nog wel recht op een overlijdensuitkering van u, maar dat is misschien voor één maand. Mocht zij een huurhuis hebben, dan kan het ook zijn dat zij huurtoeslag krijgt. Houdt ook moed: het is niet gezegd dat u al in 2019 overlijdt. In dat geval verandert uw situatie niet.

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad