Dagblad010 | Kopzorgen (131) – Afkoop pensioen

Kopzorgen (131) – Afkoop pensioen

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb aan zeer klein pensioentje opgebouwd door ooit in de kassen te gaan werken. Ik heb geen ander pensioen, behalve AOW. Het gaat op jaarbasis nauwelijks om enkele tientjes. Het betreffende pensioenfonds vraagt mij om dat af te kopen. Het geeft een bedrag op dat ik eind februari kan krijgen van 335,63 euro bruto. Dat ben ik zeker van plan. Klopt het?

Antwoord:

Dat hangt van de resultaten van het pensioenfonds af. Normaal gesproken gaat het ergens tussen de 15 en 20 maal om de afkoopsom. De afkoopsom in 2019 is wél aan het maximum gebonden van 474,11 euro bruto. U moet er wel rekening mee houden dat daarvan in principe minstens nog 25 procent afgaat om het bedrag netto te krijgen. Het pensioenfonds houdt dat ongeveer in en draagt dat af aan de fiscus. In uw aangifte over 2019 kunt u dat eventueel verrekenen.

Heel kleine pensioentjes per jaar van maximaal 2 euro worden niet meer afgekocht. Zij vervallen. Mochten er meerdere kleine pensioenen bij u zijn, dan gaan pensioenfondsen en verzekeraars met elkaar overleggen om per 1 januari 2019 te kijken bij wie uw kleine pensioen wordt ondergebracht. Alleen als u een klein pensioen hebt, is afkoop nog mogelijk.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien of u ergens anders een pensioen hebt opgebouwd.