Dagblad010 | Kopzorgen (134) - Wilsonbekwaam?

Kopzorgen (134) - Wilsonbekwaam?

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn moeder is 86 jaar, goed bij de tijd en woont op zichzelf. Mijn vader woont sinds een paar jaar in een verpleeghuis en is 91 jaar. Mijn moeder heeft de laatste tijd een paar keer in het ziekenhuis gelegen voor haar hart. Wat gebeurt er als mijn moeder eerder overlijdt dan mijn vader? Wordt dan een van de kinderen waarnemer voor onze vader? Of gaat dan het verpleeghuis alles regelen voor mijn vader? Wat is de regelgeving daarin?

Antwoord:

Meestal nemen de kinderen dan de taken van hun moeder wat betreft uw vader over. Als hij helemaal wilsonbekwaam is, dan moet hij onder bewind of curatele worden gesteld (met een uitspraak van de rechtbank; de kosten daarvan vallen overigens wel mee). Daarvoor kan ook een vertegenwoordiger van het verpleeghuis worden aangesteld.