Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.
VRAAG:
Ik heb een hoogbejaarde dementerende moeder, die alleen woont in een eengezinswoning, die zij in eigendom heeft. Ik ben als zoon haar enige erfgenaam. Als mijn moeder komt te overlijden, verwacht ik, dat haar spaargeld op gaat aan de aflossing van de hypotheek, begrafeniskosten en overige kosten. Zij heeft haar huis tegen brand verzekerd, maar is daarbij behoorlijk onderverzekerd. Zij wil echter de verzekerde som niet verhogen.
Stel, dat - onverhoopt - door onhandigheid van haar, brand ontstaat, het huis daardoor volledig afbrandt en zij daarbij om het leven komt. Het gevolg zal zeer waarschijnlijk zijn, dat de nalatenschap van haar een negatief saldo oplevert. Mijn vragen zijn:
1. Kan ik als enig erfgenaam de nalatenschap weigeren?
2. Ben ik als enig erfgenaam verplicht tot herbouw (al dan niet op mijn kosten) van het verwoeste pand?
ANTWOORD:
1. U kunt altijd een nalatenschap beneficiair aanvaarden (met boedelbeschrijving). Kost u ook niks! Als de nabestaanden (kennelijk u alleen) geconfronteerd worden met meer schulden dan bezittingen dan verwerpen ze meestal alsnog de erfenis. Het verwerpen heeft wél consequenties.
2. U heeft geen enkele verplichting om het verwoeste pand te herbouwen.
U gaat wel van de meest sombere situatie uit. U kunt als enige erfgenaam er ook op aandringen om uw moeder in een verpleeghuis op te nemen. Als ze zover zoek is, dat zij niet meer in staat is om zelfstandig te zijn, dan zal de kantonrechter – die de uitspraak moet doen om haar onder curatele te stellen (van u?) - daarin meegaan. Bovendien weten we niet wat haar spaarcenten zijn en hoe hoog haar hypotheek is. Vaak is dat met de stijgende huizenprijzen genoeg om er iets aan over te houden.