Dagblad010 | Kopzorgen (150) – Wat rekent een notaris?

Kopzorgen (150) – Wat rekent een notaris?

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben een van de achterneven van een tante die is overleden. Een notaris bemoeit zich met de erfenis van haar. Voor mij gaat het alleen maar om enkele honderden euro’s. Hoeveel blijft voor hem aan de strijkstok hangen?

Antwoord:

Dat hangt ervan af hoe groot de totale erfenis is. U ziet dat op de afrekening van de notaris omdat u een van erfgenamen bent. U schrijft dat u als erfenis een paar honderd euro krijgt. Dan moet u al meer weten. Van de notaris?

De erfgenamen bepalen in totaliteit welke notaris aan de orde is. Als er één handige vogel is onder de erfgenamen, kan hij een aanbeveling doen voor de goedkoopste notaris. Daar gaan álle erfgenamen over.

Tenzij de tante dat in haar testament zelf heeft bepaald welke notaris of kantoor er moet worden ingeschakeld. Dat is tegenwoordig wél vaak aan de orde.