Kopzorgen (152) – Afstand erfdeel

21 April 2019, 08:20 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Een oom is pas overleden maar heeft geen testament gemaakt. Hij heeft een koophuis. Dat moet nu worden verkocht. Alle broers en zussen die nog leven krijgen een deel. Maar omdat de oudste zus is overleden krijgen de kinderen van haar hun erfdeel als plaatsvervangers. Maar haar kinderen willen echter hun erfdeel niet hebben. Ze nemen er afstand van. Daarvoor moeten ze betalen. Is dat niet vreemd om géén erfdeel te hoeven te krijgen?

Antwoord:

Inderdaad bestaat er een akte van nalatenschap waarvoor de (notaris)kosten komen voor degenen die de nalatenschap verwerpen. Die kosten komen hooguit op maximaal omstreeks 200 euro.

Dat gebeurt met name in situaties dat erflaters meer schulden hebben dan bezittingen. Zie ook: https://www.judex.nl/rechtsgebied/overlijden-nalatenschap/aanvaarden-verwerpen/artikelen/wat-gebeurt-er-als-ik-een-nalatenschap-verwerp/. Dat is een juridische site. Het best is om beneficiair (bij boedelbeschrijving) te aanvaarden.

Als mensen dan toch de nalatenschap niet willen hebben, om wat voor redenen dan ook, dan zullen de andere erfgenamen graag (want zij krijgen méér!) de kosten van de verwerking voor hun rekening nemen. Voor die kosten moeten zij wel de andere erfgenamen aanschrijven.

Maar zoals u het zo stelt, klopt het. Als iemand de nalatenschap wil opheffen, dan moet hij/zij kosten maken bij een notaris.

Voor zover we het hebben meegemaakt, komt het niet voor dat iemand een (flinke?) nalatenschap niet wil accepteren.