Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.
Vraag:
Onlangs is mijn alleenstaande broer overleden. Mijn broer had een flinke spaarpot welke hij bij zijn zus in de kluis heeft onder gebracht om de maximale vergoedingen bijstand, thuishulp en huurtoeslag te ontvangen. Een van mijn andere zussen heeft de laatste jaren zijn administratie en aanvragen subsidies verzorgd. Tevens ook de uitvaart en andere financiële zaken.
Ik vind het maar vreemde houding van een van mijn zussen. De laatste twee jaar is hij in een verzorgingshuis verpleegd. Voor zijn overlijden heeft hij zijn zussen elk een bedrag geschonken. Mijn zus wil geen inzage geven over het bedrag uit de kluis en bankrekeningen. Ik heb mijn zus laten doorschemeren, als zij blijft weigeren, ik misschien de toeslagenfraude van de Belastingdienst zal inschakelen.
Antwoord:
Wat een onverkwikkelijke zaak waarin wellicht behoorlijk is gefraudeerd!
Ook als er contanten (boven de vrijstelling van 534 euro in 2019 zonder fiscale partner) zijn moet uw zus die opgeven als het hem in box 3 (vermogen) betreft.
Het maakt niet uit wie de feitelijke eigenaar is die de aangifte moet doen! Wij vermoeden dat als uw overleden broer de ‘eigenaar’ is, hij die bij zijn belastingaangifte had moeten regelen. We nemen aan dat ook zijn bedoelde zus die aangifte heeft gedaan en de afhandeling van zijn overlijden.
Wij gaan ervan uit dat u met uw waarschuwing aan uw zus goed zit. Als de officiële (wettelijke?) erfgenamen het risico willen lopen dat zij ook nog worden aangeslagen voor het niet betalen van de achterstallig ten onrechte gekregen bijstand, huurtoeslag en mogelijk ook nog thuishulpsubsidie dan zijn ze misschien verder van huis.
Wij halen uit uw mail dat u nogal veraf staat van uw overleden broer. Kortom, we hebben veel meer vragen dan we advies kunnen geven. Mogelijk bent u (en uw zussen) erfgenaam van uw broer. Dan heeft u ook rechten op inzage in zijn nalatenschap.