Dagblad010 | Kopzorgen (155) – Toeslag AOW

Kopzorgen (155) – Toeslag AOW

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik dacht dat ik nog een toeslag kon krijgen op de AOW voor mijn jongere vrouw in leeftijd. Is dat nog zo?

Antwoord:

Die is al per 1 januari 2015 afgeschaft voor mensen die vooral een jongere vrouw hadden die het huishouden vaak deed en is al vele jaren van tevoren aangekondigd. Dat betekent dat alle gevallen ná 31 december 2014 van mensen die toen AOW kregen de jongere partner niet de toeslag kreeg. Dat was de zogenoemde ‘aanrechtsubsidie’ voor voornamelijk vrouwen die toen (alleen) het huishouden deden.

Met andere woorden: de partner moet minstens de AOW-leeftijd zelf hebben. Die ligt dit jaar op 66 jaar en vier maanden. Maar er is volop politieke discussie over de AOW-leeftijd. De vakbeweging wil die voor zware beroepen stellen al op minstens 66 jaar.

De AOW kent wél een minimumstelsel zoals de bijstand waar niemand onder kan duiken in Nederland. Kijk ook op www.svb.nl hoe dat werkt.