Dagblad010 | Kopzorgen (159) – Makkelijker baantje?

Kopzorgen (159) – Makkelijker baantje?

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben deels arbeidsongeschikt geworden en ouder dan 55 jaar. In overleg met mijn werkgever heb ik mij bereid getoond een lager betaald en gemakkelijker baantje te aanvaarden. Wat zijn de consequenties?

Antwoord:

Dat gebeurt dus geheel vrijwillig. Het is wél goed van u om een lagere baan te willen met uw leeftijd. Dat is altijd beter dan om door te gaan in een functie die u niet aankunt.

U zou ook kunnen kijken wat de consequenties zijn als u niet de lagere functie accepteert. Bijvoorbeeld krijgt u dan een werkloosheidsuitkering? Na een bepaalde periode komt u misschien in aanmerking voor de IOW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen).

De IOW-uitkering is vaak een stuk minder dan het volle loon bij een werkgever. Namelijk: 70 procent van het minimumloon. Waarschijnlijk krijgt u nu veel meer. Het voordeel is wél dat deze doorloopt tot u AOW krijgt. Het nadeel is, mocht u nog eens werkloos raken dat u op grond van uw laatste salaris ook de WW-uitkering krijgt.