Dagblad010 | Kopzorgen (160) – In oorspronkelijke staat

Kopzorgen (160) – In oorspronkelijke staat

mainImage

 

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Onze moeder is overleden. Zij had een huurhuis waarin zij twintig jaar heeft gewoond. Bij de aanvaarding is zij ermee akkoord gegaan dat de vorige huurder een wandje van een slaapkamer had verwijderd en daarvoor een toog had gemaakt waardoor er een mooie combinatie van zit- en eetkamer ontstond.

Nu eist de woningbouwvereniging dat wij - als erfgenamen - de huurwoning in oorspronkelijke staat opleveren. Dat betekent nogal wat dure werkzaamheden. Kan de woningbouwvereniging dit eisen?

Antwoord:

Ja. Als nooit door de verhuurder toestemming is verleend voor de belangrijke huisaanpassingen kan hij het opleveren in oorspronkelijke staat eisen. Soms willen verhuurders en woningbouwverenigingen duidelijke verbeteringen aan het huis accepteren en af en toe zelfs daarvoor een kleine vergoeding (na afschrijvingen) bieden.

Echter het weghalen van een muur en daarvoor een toog neerzetten zal niet snel als een verbetering worden beschouwd. Mensen hebben vaak ook liever een slaapkamer erbij dan een ruime zit- en eetkamer. Dus dan zit er niks anders op dat de erfgenamen gaan klussen of een bouwbedrijf inhuren.

Dat laatste kan een behoorlijke kostenpost opleveren. Misschien is de verhuurder van plan het pand toch te renoveren en kunt u proberen tot een schikking te komen.