Dagblad010 | Kopzorgen (161) - Alimentatie

Kopzorgen (161) - Alimentatie

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn inkomen is veel hoger dan van mijn huwelijkspartner. Nu willen we in goed overleg van elkaar gaan scheiden. Moet ik alimentatie betalen?

Antwoord:

Waarschijnlijk wél! Leg het aan uw echtscheidingsadvocaat voor of neem samen aan een zogenoemde ‘mediator’. Alimentatie speelt een rol als inkomens verschillen in een huwelijk, bij een gericht geregistreerd partnerschap en mogelijk als er een samenlevingscontract is gemaakt.

De duur van een alimentatie is ook door de rechtbank vastgesteld en zodra een van de twee partners een ander inkomen krijgt, kunnen zij desnoods aan de rechter vragen om de bestaande alimentatieregeling te herzien. De reden van scheiding, bijvoorbeeld overspel, speelt niet bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie. 

 


Foto: Pizabay