Dagblad010 | Kopzorgen (184) – Kan een VvE failliet?

Kopzorgen (184) – Kan een VvE failliet?

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Is het mogelijk dat een Vereniging van Eigenaren (VvE) failliet kan gaan? Bijvoorbeeld als een aannemer failliet gaat. Onze VvE is namelijk van plan om een lening aan te gaan voor ongeveer een miljoen euro in verband met renovatiewerkzaamheden. Ik ben akkoord voor zover het gaat. Echter ik blijf met deze vraag zitten.

Antwoord:

Natuurlijk kan een VvE failliet gaan, zoals bijna elke vereniging. Zij het heel moeilijk. Vaak komt dat door fraude van een van de bestuurders. 

Uw opmerking dat een VvE failliet kan gaan door een faillissement van een aannemer is niet zo waarschijnlijk. Ten eerste rekenen aannemers hooguit een van de tevoren overeengekomen prijs, leveren vaak achteraf een factuur of tussendoor voor geleverde diensten en materialen of bestuursleden weten van de VvE weten van de hoed en de rand.

Een tegenvaller, zoals het faillissement van een aannemer, kunnen ze opvangen als het goed is. Bovendien moeten ze dit soort zaken altijd aan de leden van de vereniging melden. Als het goed is al in een vroeg stadium.

U spreekt van ‘renovatie’ van appartementen. Als er grote prijsverschillen zijn, moeten ook eigenaren van deze appartementen méér betalen. Even los te zien van de eigen kosten.

Houdt dat wel goed in de gaten. Meestal zijn vereniging voor eigenaren verantwoordelijk voor de gezamenlijke ruimten en diensten (liften, gangen of schilderwerken).

U kunt ook alles terugvinden wat niet mag en wat wél mag in de statuten van de vereniging. Is bijvoorbeeld uw vereniging lid van een belangenclub met een juridisch adviesmogelijkheid of zelfs van de Vereniging Eigen Huis? Kunt u zo bij de secretaris navragen. Daarover hoeft u niet te wachten tot de vergadering.