Dagblad010 | Kopzorgen (188) - CBR en 80 jaar

Kopzorgen (188) - CBR en 80 jaar

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn man is 80 jaar geworden. Hij kreeg een oproep van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hij moest worden gekeurd. Later kwam er nog een brief van het CBR dat hij ook nog langs een oogarts moest. Op internet gezocht op een optiek. Een afspraak gemaakt en wij konden komen.

Mijn man was 0,1 punt achteruitgegaan. Mijn man had net een nieuwe bril. De meneer zei dat als mijn man geen nieuwe glazen neemt hij slechts voor één jaar wordt goedgekeurd en als hij de nieuwe glazen wél neemt voor vijf jaar. We namen een nieuwe bril voor 675 euro!

Na veelvuldig telefonisch contact met het CBR waarvan een aantal keren mislukte, kreeg ik eindelijk iemand aan de lijn. In totaal zijn we nu 906,75 euro kwijt. Dat is ons vakantiegeld want we hebben alleen maar AOW. Wat vindt u daarvan?

Antwoord:

Allereerst verwijzen we naar de ouderenombudsman. Kijk op http://www.ouderenombudsman.nl/informatie/102/wat-zijn-de-kosten-van-een-rijbewijskeuring. In uw geval lijkt ons inderdaad de kosten voor onderzoek van een optiekketen, al dan niet met een oogarts, erg overdreven. Die probeerde er een slaatje uit te slaan. De optiekketen heeft ook géén oogarts in dienst die het veel goedkoper kan doen.

Voor een deel van de oogartsen in ons land is er vaak een wachttijd. Waarschijnlijk bent u inmiddels uw vakantiegeld kwijt. Je zou bijna zeggen dat uw man na deze totaalkosten géén rijbewijs meer behoeft. Heeft u zelf niet een rijbewijs?

Er zijn ook enorme wachttijden bij het CBR. We raden aan om een halfjaar van tevoren om uw velenging van het rijbewijs te vragen als u wat ouder bent. 

 


Foto: Pixabay