Dagblad010 | Kopzorgen (190) - Nalatenschap

Kopzorgen (190) - Nalatenschap

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Moet ik al rekening houden met de erfenis die ik later van mijn ouders ga krijgen? Ik wil namelijk een huis laten bouwen op een bouwkavel waarvoor ik een optie heb gekregen. Ik kan de kavel nu al voorfinancieren.

Antwoord:

Lijkt ons nie, want je weet nooit of je ouders iets nalaten. Als u zelfstandig dat kunt voorfinancieren moet u dat zeker doen. U hoeft ook geen rekening te houden met een eventuele erfenis van wie dan ook. Het beste is om alles zelf te betalen. We weten niet hoe uw ouders in de slappe was zitten, maar zij hebben talloze schenkingsmogelijkheden, onder meer voor uw hypotheek.

Vooruitlopen op erfenissen (van ouders) heeft geen zin. In vroegere tijden (voor de Tweede Wereldoorlog) erfden mensen slechts voor een paar procent van hun ouders. Nu is dat in Nederland meer. Vaak wel kleine bedragen die onder de vrijstellingen vallen.

Maar houd er nooit rekening mee dat er iets later te krijgen valt door erfrecht. Gaan we op basis van studies ervan uit dat de komende tien jaar 1,3 miljoen mensen overlijden, dan laten zij minstens 100 miljard euro na.

 


Foto: Pixabay