Dagblad010 | Kopzorgen (189) - Vrijstelling studenten

Kopzorgen (189) - Vrijstelling studenten

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik geef jaarlijks het bedrag van de fiscale vrijstelling aan studenten. Nu ben ik over 2018 gecontroleerd in de inkomstenbelasting. Hoe kan de Belastingdienst dat zien?

Antwoord:

Uw vraag betreft de schenkingen aan een willekeurige student en niet aan uw eigen kinderen. De fiscale vrijstelling aan derden bij schenkingen is €2147 (in 2018) per persoon. U hoeft dat ook niet op te geven aan de Belastingdienst. Als u daarin sjoemelt (zwart betaalt!) voor enkele duizenden euro’s dan zal de Belastingdienst daar ook niet moeilijk over doen.

Het feit dat u over 2018 bent 'gecontroleerd’ heeft misschien met uw schenkingen aan (willekeurige) studenten te maken

Want de fiscus heeft één ding om te controleren: het vermogen van u in box 3. En als dat flink is teruggelopen dan gaat een lichtje op bij de Belastingdienst. Per jaar moet u namelijk uw box 3 vermogen en andere beleggingen minus de vrijstellingen opgeven. Als dat zwaar terugloopt dan vraagt de Belastingdienst in de inkomstenbelasting opheldering.

Is uw vermogen in box 3 sterk teruggelopen? Ons advies is dan ook om niet veel te veel af te wijken in uw belastingaangifte over het jaar daarvoor.