Dagblad010 | Kopzorgen (192) – Ik betaal werkster zwart
mainImage

Kopzorgen (192) – Ik betaal werkster zwart

8 september 2019, 07:32 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb een werkster die ik bijna wekelijks voor een ochtend zwart betaal. U stelt dat er een schenkingsmogelijkheid bestaat voor maximaal €2173 in 2019. Nu vraag ik mij af of zij zzp’er is. Maar als zij van een trapje valt, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet, zijn er dan ook juridische gevolgen voor ons?

Antwoord:

Als u het onderling regelt, dan loopt u geen enkel risico. De persoon in kwestie is verantwoordelijk voor haar welzijn en haar belastingaangifte.

Alleen als u een WA-verzekering hebt, dan kan de bedoelde persoon in enkele gevallen nog een beroep op deze verzekering doen. Maar dat betekent wél dat u met uw billen bloot moet.

Het lijkt ons verstandig om haar duidelijk te maken dat u geen enkele aansprakelijkheid wil lopen. Zoals in het antwoord al stond, u kunt ook tot een bepaald bedrag aan uw hulp (aan derden) iets schenken (in 2019 maximaal €2173). Dat staat los van haar werkzaamheden. Daarvoor hoeft u niet een notaris in te schakelen of dat op te geven aan de Belastingdienst.

U kunt overigens ook een ‘witte werkster’ inhuren. Die zijn meestal wel zzp’ers. Daarvoor moet u op internet zoeken. Kost ongeveer minimaal 15 tot 16 euro bruto per uur en soms zelfs minder.


Foto: Pixabay