Dagblad010 | Kopzorgen (195) – Erfenis verwerpen

Kopzorgen (195) – Erfenis verwerpen

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn vrouw en schoonzus willen afzien van de eventuele erfenis van hun broer. Hij staat nu onder curatele. Wat gebeurt er wanneer hij overlijdt? Wij hebben vernomen dat hij voor zijn begrafenis een polis heeft van € 4500. Kunnen we nu al afzien van de erfenis?

Antwoord:

Uw vrouw en schoonzus kunnen de eventuele erfenis na zijn overlijden beneficiair verwerpen. Niet nu al. Bij beneficiair aanvaarden (mét boedelbeschrijving) bent u bij een onverwacht negatief saldo niet verantwoordelijk voor de schulden van de overledene. Hiervoor is een verklaring nodig bij de rechtbank in de regio waar hij is overleden.

Aan zijn begrafenispolis komt hij mogelijk - bij een uitgebreide uitvaart en waar veel mensen komen - tekort, maar die wordt gewoon voor het bedrag op de polis uitgekeerd. Als hij schulden heeft, worden eerst zijn uitvaartkosten berekend. Daarna pas komen de schuldeisers aan bod.

Uw vrouw en schoonzus kunnen de erfenis zogenoemd beneficiair aanvaarden en daarna eventueel verwerpen.


Foto: Pixabay