Dagblad010 | Kopzorgen (198) – Notariskosten

Kopzorgen (198) – Notariskosten

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Sinds mei vorig jaar ben ik weduwe en behoorlijk ziek. De schoonzus van mijn overleden man heeft een dochter, mijn aangetrouwde nicht dus, is eigenlijk het enige familielid met wie ik nog goed contact heb. Ik heb zelf geen kinderen.

Mijn eigen familie zie ik niet meer. Ik heb een broer en zus die nog in leven zijn, maar met hen is ruzie ontstaan. Kan ik beter een testament laten opmaken?

Antwoord:

Dat hangt ervan af of u méér hebt dan de uitvaartkosten. De uiterste wilsbeschikking kan in een testament, waarvoor een notaris nodig is. Want volgens het wettelijk erfrecht komen uw broers en zusters (of hun nabestaanden) in aanmerking voor de nalatenschap van u als er meer is dan de uitvaartkosten.

Mensen kijken veel te veel naar de kosten van een notaris. Die kunnen meevallen. In eenvoudige gevallen bedragen die kosten hooguit enkele honderden euro’s.

 


Foto: Pixabay