Dagblad010 | Kopzorgen (200) - Wat is een briefadres?

Kopzorgen (200) - Wat is een briefadres?

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Per 1 november ga ik naar België verhuizen en daar werken. De bedoeling is dat ik ook met enige regelmaat in Nederland zal zijn. Voorlopig wil ik mijn post in Nederland laten bezorgen. Mijn zus en zwager (woonachtig in Nederland) gaan akkoord om mijn post op hun woonadres te laten bezorgen. Zij hebben een koophuis. Heeft dit consequenties voor mijn zus/zwager en misschien ook voor mij? Ik ontvang nu nog maandelijks zorgtoeslag.

Antwoord:

Een briefadres is het adres van een andere persoon of van een instelling (de zogenoemde briefadresgever). Met het adres van de briefadresgever bent u zonder woonadres toch bereikbaar voor de overheid. Een briefadres is daarom nooit een postbus. Het briefadres kan alleen in Nederland zijn.

Uw zorgtoeslag stopt in Nederland want u valt onder de fiscale wetgeving van België tenzij uw hoofdinkomen, bijvoorbeeld AOW, uit Nederland blijft komen. Dan wordt het wat ingewikkelder en omslachtiger. Kijk ook op de Rijksoverheid met het zoekwoord ‘briefadres’ als u geen vast woonadres hebt maar dat toch per se wil.


Foto: Pixabay