Dagblad010 | Kopzorgen (203) - Zwart werken

Kopzorgen (203) - Zwart werken

mainImage

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik bouw zelf mijn eigen huis. Nu is een van mijn hulpen van het dak gevallen. Misschien is hij wel blijvend invalide. Dat kan ik nog niet overzien. Hij werkte voor mij in het weekeinde. Ik betaalde hem contant uit. Wat moet ik doen?

Antwoord:

Dat is een juridische zaak. Als u hem zwart heeft betaald, dan helpt misschien nog een aansprakelijkheids- en/of een rechtsbijstandverzekering. Dan vervalt u in juridische kwesties als hij blijvend invalide is en hij u verantwoordelijk stelt. Als zijn verwondingen meevallen kan hij zich ook ziek melden. Dan draait de werkgever voor hem op als hij niet meldt dat hij in het weekeinde zwart bijgeklust heeft. De werknemers zitten hoe dan ook fout.

We nemen aan dat de persoon die van het dak afvalt bewust het zwartwerken heeft aangenomen. Het is niet zo verstandig van hem. Het beste is gewoon van hem een arbeidsrelatie (of als nevenverdiensten) met u aan te gaan.

 


Foto: Pixabay