Dagblad010 | Kopzorgen (210) – VvE en reservefondsen
mainImage

Kopzorgen (210) – VvE en reservefondsen

Goudsesingel
11 januari 2020, 22:52 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Wij wonen in een appartementencomplex voor senioren van wie de meesten eigenaar van hun appartement zijn. Er is ook één grote eigenaar die de appartementen voor veel geld verhuurt, onder meer aan Airbnb.

Deze verhuurder en een vazal van hem zijn de enige bestuursleden van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zij hebben bepaald dat we een reservefonds moeten gaan oprichten voor groot onderhoud. Wij zijn het helemaal niet eens met het bedrag dat we daaraan jaarlijks moeten gaan betalen. Welke stappen moeten we ondernemen?

Antwoord:

De VvE behoort de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren te behartigen en is verantwoordelijk voor het gebouw en de gemeenschappelijke onderdelen (zoals trappenhuis, het schilderwerk, dak en bijvoorbeeld de cv-installatie van het hele gebouw).

Als het goed is heeft de VvE statuten en een huishoudelijk reglement voor de bestuurs- en ledenvergaderingen. Het probleem is vaak dat deze ledenvergadering slechts één keer per jaar wordt gehouden waarop maar weinig eigenaren verschijnen. Een bestuur zit dan ook vaak in een machtspositie.

In het reglement staat overigens wel vermeld hoeveel eigenaren minimaal aanwezig moeten zijn voor rechtsgeldige besluiten en hoe er extra vergaderingen kunnen worden belegd.

Een VvE heeft wel de plicht om een onderhoudsplan (MJOP) te maken over meerdere jaren. Er bestaan dikwijls misvattingen over wat een VvE kan en móet doen.

Wilt u zich op de hoogte stellen van de juridische en wettelijke mogelijkheden dan raden we u aan te kijken op www.eigenhuis.nl of op www.vvebelang.nl. Als u problemen verwacht lid worden van deze belangenclubs. In de meeste bibliotheken zijn over dit onderwerp ook boeken te raadplegen.

Als één verhuurder via Airbnb, die in het bestuur zit als eigenaar van de VvE, lijkt ons dat verkeerd. Daar kunt u misschien juridisch iets tegen doen.