Kopzorgen (222) - Erven van onroerend goed

26 April 2020, 11:30 uur
Geld & Recht
mainImage
Pixabay

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben voor de tweede keer getrouwd met een vrouw zonder kinderen, maar wel 10 jaar jonger. De kans is dus groot dat ze mij overleeft. Uit mijn eerste huwelijk heb ik een zoon. Hij is inmiddels 43 jaar.

Kan ik ons huis - wat vrij is van schuld - alvast op zijn naam zetten? Mocht ik eerder overlijden dan mijn vrouw en later mijn vrouw pas, dan is mijn zoon vanaf dat moment de baas van het huis en de inboedel. Mijn vrouw mag zolang ze leeft zonder huur te betalen op hetzelfde adres wonen. Kan dit juridisch?

Antwoord:

U moet een paar dingen in de gaten houden. U bent voor de tweede keer getrouwd. We nemen aan in gemeenschap van goederen. Dus uw tweede vrouw heeft er ook wat over te zeggen.

Als u en uw vrouw een schenking doen dan betalen u en uw vrouw erg veel belasting boven de normale vrijstelling per jaar 5515 euro (in 2020). Wij weten niet hoeveel uw huis nu waard is, maar waarschijnlijk is dat meer. U kunt dat uitrekenen aan de hand van de WOZ-waarde.

Dat is namelijk de norm voor de fiscus. U kunt per jaar belastingvrij schenken aan een eigen kind. U en uw vrouw kunnen ook de hypotheek van uw zoon verlagen met maximaal 103.643 euro (in 2020). Maar of uw tweede vrouw het daarmee eens is, weten we niet. Dat hangt van zoveel omstandigheden af.

Als u gehuwd bent in gemeenschap van goederen, dan beschikt de langstlevende sowieso over het vermogen van de huwelijkspartner tot 663.328 euro (in 2020). Tenzij dit in bepaalde notarisaktes (zoals een testament) anders is vastgelegd van een van de twee huwelijkspartners.

Het lijkt ons wél verstandig om een maatwerktestament te laten maken door een notaris in het geval dat u nog een zoon hebt uit uw eerste huwelijk. Misschien ook wel door uw nieuwe vrouw. Bovenal: overleg dat met haar. Hoeft niet per se maar het geeft enige zekerheid naar de toekomst als u en uw vrouw overlijden.

U zult in veel gevallen dezelfde mededelingen krijgen van een notaris die overigens voor u en uw vrouw meer dan 1000 euro kost voor twee testamenten. Dat hangt ook van de inhoud af.