Dagblad010 | Kopzorgen (224) – Middelen bij de fiscus?
mainImage

Kopzorgen (224) – Middelen bij de fiscus?

10 mei 2020, 10:46 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Bij de Belastingdienst kun je ook ‘middelen’: uitsmeren je inkomen over een aantal jaren. Hoeveel weet ik niet. Dat zou misschien een uitkomst kunnen zijn voor mensen die het ene jaar een hoog inkomen hebben en het andere jaar erg laag. Kunt u dit uitleggen?

Antwoord:

Het gaat uitsluitend om drie aaneengesloten kalenderjaren. Overlap is niet mogelijk. Al uw inkomsten in die jaren telt u op. Dus ook de inkomsten uit uw eigen woning. De uitkomst deelt u daarna door drie wanneer uw aangifte per jaar wordt uitgerekend. Op grond daarvan betaalt u per drie jaar belasting. Als de belastingbedragen kleiner zijn dan u moet betalen in totaal dan kunt u misschien geld terugkrijgen.

De middelingsregeling geldt alleen voor inkomen in box 1 en u moet ook een verzoek schriftelijk indienen bij de Belastingdienst binnen 36 maanden nadat alle aanslagen al vaststaan. Let ook op de voorwaarden.