Dagblad010 | Kopzorgen (51) - Pensioen vóór je AOW

Kopzorgen (51) - Pensioen vóór je AOW

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Als je in de maanden voor je AOW gerechtigde leeftijd pensioen ontvangt, val je onder een andere belastingtabel waardoor je een hogere loonheffing krijgt en dus veel minder netto overhoudt. Klopt dit?

Antwoord:

Dat is altijd: je betaalt inkomstenbelasting evenredig aan je bruto-inkomsten in dat jaar van belastingaangifte. Als je met AOW gaat dan word je voor de Belastingdienst in dat jaar afgerekend voor de maanden dat je boven de AOW-datum zit. Er is mogelijk dan weliswaar een lager schijventarief maar er kleven ook nadelen aan.
Soms kan het zelfs voordeliger zijn (met algemene heffingstoeslag, arbeidstoeslag, zelfstandigenaftrek of bijzondere aftrekposten) om nog niet in het andere tarief voor mensen boven de AOW-leeftijd te vallen. Dat hangt per situatie af.


Foto: Digitaal Dagblad