Dagblad010 | Kopzorgen (54) – Fiscale partners na scheiding?

Kopzorgen (54) – Fiscale partners na scheiding?

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb als man van een echtpaar vorig jaar de gezamenlijke woning verlaten. De scheiding is later dat jaar officieel uitgesproken. Ons kind blijft bij de moeder wonen. Blijven we fiscale partners? Wat gebeurt er met de kinderopvangtoeslag? We blijven wel co-ouders.

Antwoord:

U bent géén fiscale partner meer omdat u op een ander adres in de Basisregistratie Personen staat ingeschreven. De kinderopvangtoeslag krijgt degene die het kind thuis verzorgt. Op die naam en voor de kosten gebeurt het ook. Bij de echtscheiding is waarschijnlijk mede uitgesproken dat de andere partner een onderhoudsbijdrage geeft voor het betreffende kind. Die staat los van de kinderopvangtoeslag. Bij scheiding zijn er meerdere fiscale consequenties.


Foto: Digitaal Dagblad