Dagblad010 | Kopzorgen (53) - Huis op naam van dochter

Kopzorgen (53) - Huis op naam van dochter

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben eigenaar van een benedenhuis en zou dit graag op naam van mijn dochter willen zetten. Zij woont in een koophuis waarop zij nog hypotheek moet aflossen. Brengt dit voor haar extra kosten met zich mee? Ik blijf hier gewoon wonen. Mijn leeftijd is thans 87 jaar. Als ik doodga, kan zij dit huis misschien verhuren. Moet ik dit alles laten vastleggen bij een notaris en hoeveel moet dat kosten?

Antwoord:

Als u het huis op de naam van uw dochter zet, dan wordt dat beschouwd als een schenking aan uw dochter en zal u (of zij) schenkbelasting over een deel daarvan moeten betalen. Maar er zijn talloze andere fiscaal gunstige mogelijkheden om uw huis (op termijn) over te dragen aan uw dochter. Neem daarover contact op met een notaris of zoek het in eerste instantie op in allerlei naslagwerken of op internet. Bespreek het ook met uw dochter over hoe en op welke manier u het beste kan handelen. Want u geeft hoe dan ook de doorslag! Een eenvoudig testament of andere aktes hoeft u bij de notaris niet meer dan enkele honderden euro’s te kosten. Informeer van tevoren welk tarief hij of zij in rekening brengt.


Foto: Digitaal Dagblad