Dagblad010 | Kopzorgen (82) - Waterschade door ligbad

Kopzorgen (82) - Waterschade door ligbad

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Enig tijd geleden is bij ons in het appartementencomplex het water tijdelijk afgesloten. In een brief die de gehele flat had gekregen werd iedereen aangeraden om vóór 8.00 uur voldoende water te tappen.

Met deze informatie dachten onze bovenburen slim te zijn door gewoon het ligbad vol te laten lopen. Waarschijnlijk zijn ze daar te laat mee begonnen en tijdens het vollopen van het bad sloot het waterbedrijf het water af. De bovenburen gingen vervolgens naar het strand zonder erg in te hebben dat de badkraan nog open stond.

Later op de dag ging de hoofdkraan weer open. U raadt het al, het bad liep snel over. Het water liep vervolgens een verdieping lager bij ons in een kamer en vervolgens ook nog eens bij onze onderburen. We liepen veel waterschade op.

Nu blijkt dat onze bovenburen niet zijn verzekerd tegen dit soort zaken. Wij willen niet zelf voor de kosten opdraaien. Wat moeten we doen?

Antwoord:

De zaak ligt eigenlijk heel eenvoudig. Deze bovenburen zijn aansprakelijk voor de waterschade die zij hebben veroorzaakt. Dat zij niet zijn verzekerd doet daaraan niets af. U (en eventueel andere getroffen buren) moet hen schriftelijk aansprakelijk stellen voor de begrote kosten voor herstel.

Gaan zij daarop niet in, dan rest u alleen nog maar juridische stappen. Een andere mogelijkheid is wellicht dat u bij uw eigen verzekeraar een claim legt en haar meldt wie er aansprakelijk is voor de schade. Uw verzekeraar zal dan misschien proberen de kosten te verhalen op uw bovenburen.

Meestal als een verzekeraar in het spel komt, gaan mensen eerder overstag omdat zij ook wel begrijpen dat zij juridisch lastig zitten. Met een advocaat kunt u ook ver komen, maar dan kunnen de (eigen) juridische kosten aardig oplopen.

 


Foto: Digitaal Dagblad