Dagblad010 | Kopzorgen (83) – ANW mis lopen

Kopzorgen (83) – ANW mis lopen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Sinds twee jaar ben ik weduwe. Ik heb altijd het huishouden gedaan en meegeholpen in ons eigen bedrijf. Ik heb geen kinderen meer onder de 18 jaar. Dus voor een Anw-uitkering van de staat kom ik niet in aanmerking.

Om niet in de bijstand te raken, met alle consequenties van dien, moest ik aan de slag. Met veel moeite heb ik voor een half jaar vast werk kunnen vinden, want dat valt op mijn leeftijd niet mee. Ik heb nog een paar jaar te gaan voor de AOW. Na het halfjaar werken kreeg ik een kortlopende WW-uitkering die nu bijna is afgelopen.

Na ongeveer tientallen sollicitaties heb ik nog steeds geen nieuwe baan. Een bijstandsuitkering kan ik ook niet krijgen, omdat ik nog geld in ons bedrijf heb zitten, waar mijn zoon mee verder is gegaan. Wat moet ik doen?

Antwoord:

U bent aan alle kanten - zoals we dat noemen - tussen de wal en het schip geraakt. U loopt de Anw mis en de (kortlopende) werkloosheidsuitkering is gestopt. Er zit dus niks anders op dan weer een baantje te zoeken, hoe lastig dat ook lijkt. Lukt het niet dan kunt u alleen nog maar terugvallen op de sociale bodemvoorziening, de bijstand, maar dan gaat uw vermogen (spaargeld, aandelenkapitaal, eigen huis, enz.) een rol spelen.

Als u boven het vrij te laten vermogen van 6020 euro (voor alleenstaanden) komt, zult u eerst daarop moeten interen voordat u een bijstandsuitkering krijgt. Ellende dus! U schrijft dat u ook nog een belang hebt in het vroegere bedrijf van u en uw man dat inmiddels door uw zoon is voortgezet.

We weten niet wat de waarde van uw belang is, maar we zouden u ook kunnen aanraden om met uw zoon hierover nadere afspraken te maken. Als dat bedrijf winst maakt, dan zou uw zoon aan u als aandeelhouder een winstuitkering of dividend moeten betalen of een verkooprijs bepalen die u voordat u in de bijstand komt moet opsouperen.

Het lijkt ons dat u uw zaak eerlijk en openhartig voorlegt aan de sociale dienst in uw gemeente. De dienst zal u advies geven binnen de (nieuwe) regels van de wetgeving.


Foto: Digitaal Dagblad