Dagblad010 | Kopzorgen (88) – Altijd eigen advocaat

Kopzorgen (88) – Altijd eigen advocaat

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.|

Vraag:

Ik heb een vraag over koopsompolissen en echtscheiding. Omdat ik binnenkort 67 jaar hoop te worden, heb ik van een verzekeringsmaatschappij het formulier ‘scheiding en deling’ ontvangen. Dit omdat de koopsompolissen tijdens het huwelijk (in gemeenschap van goederen) waren afgesloten.

Ik ben echter nu gescheiden, woon op een ander adres en draag mijn meisjesnaam weer. Vandaar dat mij de vraag werd gesteld of ik gescheiden was toen ik contact had met de verzekeringsmaatschappij.

Mijn ex-echtgenoot woont nog op het oude adres en heeft geen wijzigingen in zijn naam laten aanbrengen.

Nu is er ooit een echtscheidingsconvenant opgesteld waarbij de koopsompolissen niet aan de orde zijn gesteld (van beide kanten niet). Bij de slotbepaling in het convenant staat een formulering met onder andere over en weer finale kwijting en decharge te verlenen en verder niets meer van elkaar te vorderen hebben.

Het punt van mij is: 1) Mijn ex-echtgenoot is jurist en ik heb destijds veel laten ‘lopen’ om maar uit de situatie te kunnen komen. 2) Mijn ex-echtgenoot is ouder, heeft ongetwijfeld financiële bankproducten gehad waar ik nooit iets over heb gehoord. Wat kan of moet ik doen?

Antwoord:

Wij proeven uit uw vraag iets dat als er een (gezamenlijke?) echtscheidingsadvocaat (een zogenoemde ‘mediator’) is geweest uw ex daar met zijn juridische achtergrond een enorme invloed op heeft gehad.

Nog erger is dat uw ex kennelijk zaken heeft gemanipuleerd ten eigen bate.

In dit geval had u uw eigen advocaat voor uw eigen zaken in de arm moeten nemen. Die had uw belangen wel behartigd. En zelfs als u een eigen advocaat hebt gehad, dan heeft deze zich behoorlijk om de tuin laten leiden, als wij afgaan op uw mail.

Misschien dat u alsnog met een goede (eigen) advocaat nog wat kan bereiken. Daar hebben wij geen enkel zicht op omdat wij de kwestie niet in detail weten. Dit is het enige advies dat wij u kunnen geven. Omdat u ook de datum van echtscheiding niet noemt, zou het al zo lang geleden kunnen zijn dat misschien al zaken zijn verjaard. Het vervelende is ook dat u kennelijk met heel veel dingen hebt ingestemd waarvan u nu misschien spijt hebt.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad