Dagblad010 | Kopzorgen (89) – Rechten ex-schoonzoon

Kopzorgen (89) – Rechten ex-schoonzoon

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Alweer 16 jaar geleden is mijn dochter gescheiden. Zij heeft uit dat huwelijk twee kinderen. Zij zijn nu 18 en 21 jaar oud. Nu heeft men mij verteld dat haar ex-man na ons overlijden recht heeft op een gedeelte van onze nalatenschap. Dit als vader van de twee rechthebbende kleinkinderen. Bij de scheiding van mijn dochter is ook een boedelscheiding uitgesproken. Gezien de sfeer waarin alles destijds is verlopen, voelen wij er weinig voor mijn ex-schoonzoon te laten delen in onze nalatenschap. Moet ik actie ondernemen?

Antwoord:

Indien de echtscheiding al is uitgesproken hoeft u niet zo bang te zijn dat een deel van uw nalatenschap bij uw ex-schoonzoon terecht komt. Althans volgens het wettelijk erfrecht. Bij een echtscheiding wordt namelijk de gemeenschappelijke boedel gesplitst.

De ex zou pas aan de orde kunnen komen als uw dochter is overleden en kort daarna een van haar kinderen overlijdt. Immers dan erft uw ex-schoonzoon volgens het wettelijk erfrecht (een deeltje) als een van de ouders (als hij dan nog leeft) indien er geen testament door het (eigen) kind is gemaakt dat anders bepaalt of als het zelf geen kinderen heeft.

Dan zou in het uiterste geval nog een deeltje van uw nalatenschap bij een van die kinderen kunnen komen. Uw ex-schoonzoon zou in theorie misschien nog iets zeer indirect op afstand van u kunnen erven als u hem in een testament heeft opgenomen.

U begrijpt wel dat die kans (gelukkig maar!) minimaal is. Daar hoeft u zich ook geen zorgen over maken.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad