Dagblad010 | Kopzorgen (91) - Testamenten

Kopzorgen (91) - Testamenten

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn zus - 92 jaar oud - is vorige week definitief opgenomen in een verpleeghuis. Zij was in gemeenschap van goederen gehuwd. Er zijn geen kinderen uit dit huwelijk geboren. Haar man is in 2004 overleden. Er is een rechtsgeldig testament. Zijn toen enige broer is overleden in 2011.

De echtgenote van deze broer is overleden in 2013. Uit dit huwelijk is één dochter geboren. Mijn zus beschikt nog over zeer goede verstandelijke vermogens.

Zij schuift echter alle moeilijke beslissingen naar haar drie zussen. Haar huis moet nu opgeruimd en verkocht worden. Dit wordt een klus voor ons allen. Welke juridische positie heeft nu de enige dochter van de inmiddels overleden zwager van mijn zus? Moeten wij haar inschakelen bij de komende werkzaamheden?

Antwoord:

De zaak ligt vrij eenvoudig. Het testament van uw zus gaat gelden als zij is overleden. Overigens kan zij nog - zeker als zij goed van verstand is – haar testament wijzigen. Wat er in het testament staat over de nalatenschap van haar in 2004 overleden echtgenoot blijft geldig wat betreft zijn nalatenschap en zal na haar overlijden mede worden betrokken. Een notaris moet dan wel het testament aan de betreffende erfgenamen bekend maken.

De positie van de dochter van zijn overleden broer is nogal ver af van u en uw zussen. Of de laatsten deze dochter moeten inschakelen bij de ontruiming en de verkoop van het huis hangt eigenlijk van het testament af van uw zus. Als deze dochter (als plaatsvervanger) van de overleden broer in het testament voorkomt dan is het misschien handig om haar – als u en uw zussen dat zouden willen - erbij te betrekken.

Maar alles hangt af van wat er in het testament van uw zus staat. Omdat derden niet de inhoud van een testament mogen weten (alleen de betreffende testamenthouder), is het misschien verstandig als u haar vraagt wat er ongeveer in haar testament staat. Als zij daartoe bereid is, dan kunnen u en uw zussen ook eventueel beslissen over de inschakeling van personen bij de verkoop van het huis.

Zij kunnen een later belang hebben bij de verkoopprijs waar overigens uw zus van 92 jaar in eerste instantie alleen over gaat. Daarom moet men ook heel voorzichtig zijn bij het betrekken van derden bij de verkoop van het huis. Er bestaat een mooie uitdrukking: laat Gods water maar over Gods akkers lopen.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad