Dagblad010 | Kopzorgen (97) – anti schoonzusclausule
mainImage

Kopzorgen (97) – anti schoonzusclausule

Afbeelding is niet meer beschikbaar
30 september 2018, 10:00 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

In een door een notaris opgemaakt testament laat ik alles na aan mijn enige dochter. Zij is in gemeenschap van goederen getrouwd en heeft een zoon. Indien ik kom te overlijden neem ik aan dat mijn dochter als allereerste in aanmerking komt voor mijn nalatenschap, want een echtgenoot heb ik niet meer. Wat gebeurt er als mijn dochter overlijdt? Krijgt mijn kleinzoon dan alles of moet hij delen met zijn vader?

Antwoord:

Als u alleen één dochter heeft, dan had het wettelijk erfrecht er al in voorzien dat u alles aan haar nalaat. Een testament bevestigt dit nogmaals en daarin kan ook nader worden gespecificeerd dat uw nalatenschap alleen voor uw dochter en/of haar nakomelingen bestemd is. Haar echtgenoot kan door u worden uitgesloten met een zogenoemde antischoonzoon- of antischoondochterclausule. Dat betekent dat als uw dochter overlijdt, uw nalatenschap zal worden doorgegeven aan uw kleinzoon. Bespreek met een notaris of uw huidige testament in uw tegenwoordige wensen voorziet.


Foto: Digitaal Dagblad