Dagblad010 | Activisten Maasvlakte komen vrij

Activisten Maasvlakte komen vrij

mainImage

De tientallen leden van actiegroep Wij Stoppen Steenkool die donderdag werden aangehouden bij de kolencentrale op de Maasvlakte, komen vrijdag weer vrij. Dat laat de Rotterdamse politie desgevraagd weten. Tien activisten hebben een dagvaarding gekregen wegens vernieling.

De actievoerders hadden zich onder meer in de centrale verschanst en zich vastgeketend. Hun actie duurde zo'n acht uur. In totaal hield de politie 33 mensen aan, van wie er twee eerder op vrije voeten kwamen. Volgens Wij Stoppen Steenkool zijn het journalisten. Een woordvoerster van de politie kon dat niet bevestigen.

De protestclub vindt dat de aanhoudingen ''in geen enkele verhouding staan tot het langdurige en structurele geweld van de industrie, waar ze ongestraft mee door kunnen blijven gaan.'' Sympathisanten zijn van plan vrijdag aan het einde van de middag lawaaidemonstraties te houden bij de politiebureaus waar de activisten donderdag werden vastgezet: Doelwater en Zuidplein in Rotterdam en het bureau aan de Overkampweg in Dordrecht.

Energiebedrijf Engie meldde overigens vrijdag dat de centrale wordt verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. ''Kennelijk wordt het ze te heet onder de voeten'', reageerde een woordvoerster van de actiegroep op de verkoop.


Door: ANP | Foto: Twitter - Wij Stoppen Steenkool