Dagblad010 | Haven heeft enorme impact op economie

Haven heeft enorme impact op economie

mainImage

De gevolgen voor de economie van Nederland van de Rotterdamse haven zijn enorm. In hun inleiding ‘Mooie Schepen en banen in de haven van Rotterdam’ schrijven Cees de Keijzer (voorzitter) en Piet van Dijk (secretaris) van World Ship Society Rotterdam Branch dat de impact van de haven op de Nederlandse economie volgens een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit (EUR) erg groot is.

Dat zou zelfs 6,2 procent ofwel 45,6 miljard euro per jaar zijn in 2017. Vijftien jaar daarvoor was dat ‘slechts’ 5 procent ofwel destijds 25,2 miljard euro. De totale werkgelegenheid in de haven (en omstreken) bedroeg in 2002 ongeveer 293.000 personen. In 2017 was dat al opgelopen tot 384.500 personen in voltijdsbanen, zo blijkt uit het rapport van de EUR.

‘’Met recht kan dus gesteld worden dat het Rotterdamse havengebied een magneet is voor werkgelegenheid en economische groei,’’ aldus De Keijzer en Van Dijk in hun intro over het zevende boek dat weer vele schepen die Rotterdam aandoen en specifieke banen in 2018 weergeeft. ‘’Groot of klein, zee- of binnenvaart, ze dragen allemaal bij aan drie portgerelateerde zaken: transport, import en export.’’

Het achterland met 500 miljoen consumenten speelt een belangrijke rol. Het eerste exemplaar van het rijkelijk geïllustreerde boek wordt vrijdagavond 22 maart uitgereikt aan directeur Bas Janssen van Deltalinqs in het IBIS Hotel in Vlaardingen. Het boek kost per exemplaar € 18,95 en is ook te bestellen bij www.watermerk.nl.