Dagblad010 | Jan Valkier gehuldigd als Havenman van het Jaar

Jan Valkier gehuldigd als Havenman van het Jaar

mainImage

door Hans Roodenburg

Jan Valkier (57), CEO van de Rotterdamse rederij Anthony Veder, is gisteravond gehuldigd als ‘Havenman van het Jaar’ 2019. De 39ste inmiddels. Er is slechts één vrouw in al die jaren benoemd: Mai Elmar in 2004, directeur van Cruise Port Rotterdam.

Jan Valkier gaat zich als lid van de jury eind van dit jaar warm maken voor nog een benoeming van een vrouw. Hoe dat uiteindelijk gebeurt, weten we niet want de Rotterdamse haven is zeker aan de top nog een mannenwereld.

De oorspronkelijke Zeeuw Jan Valkier heeft de titel gekregen voor de aankoop van vloeibaar aardgastankers (LNG) en de aanbesteding daarvan bij scheepswerven. Zelfs de cruiseschepen in Rotterdam geven voorrang in Rotterdam aan het milieuverantwoordelijke LNG. “Onze gastankers komen in de hele wereld en af en toe in de Rotterdamse haven.’’

Begin van deze twintigste eeuw begaf zich Anthony Veder – de naam van de Rotterdamse oprichter van de rederij in 1937 bestaat nog steeds – in de veelbelovende gastankvaart. Dat was volgens Valkier een beslissing van hoog tot laag in zijn bedrijf dat ongeveer 1000 medewerkers kent. In totaal heeft de Rotterdamse rederij thans 35 schepen waarvan tien tankers. Hij noemt dat op tijd een ‘veranderíngskracht’. 

Jan Valkier verwacht dat LNG het gaat doen, zeker in het buitenland. Hij noemde al een getal van 50 procent in het komende scheepvaartdecennium. LNG-tankers worden steeds meer gebouwd en de algemene scheepvaart gaat daar straks steeds meer op over dan de milieuvervuilende stookolie.

De schepen van Anthony Veder kwamen in de jaren ’60 met hun vrachten vooral in het Canadese merengebied. Begin jaren ’90 namen investeerders de Rotterdamse rederij over. Medeaandeelhouder Jan Valkier, zoon van die investeerders, is in 1992 begonnen bij Antony Veder nadat hij na zijn studie een paar jaar bij Shell in Londen heeft gewerkt.

Anthony Veder is een van de weinige échte nog bestaande Rotterdamse rederijen terwijl in het verleden uit Rotterdam erg veel personen daarin brood zagen. Gisteravond bijvoorbeeld kwam het partyschip Smaragd nog langs Maersk in Rotterdam, de Deense investeerders die vroeger Nedlloyd hadden overgenomen. Dan had je nog de rederijen Van Ommeren, Pakhoed, Nievelt Goudriaan en een reeks Rotterdamse rederijen. Alle zijn overgenomen of opgedoekt. 

Daar doelde Jan Valkier dan ook op toen hij een sneer gaf aan de Rotterdamse havenautoriteiten dat de haven weliswaar een dienstverlenend orgaan is maar niet meer zoals vroeger met rechtstreekse betrokkenheid bij Rotterdamse reders met alle service van dien.

Jan Valkier is dan ook bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en zelfs consul van Finland. Het laatste heeft hij te danken aan de relaties met het land. Hij is de opvolger van Wick Bornet, oud-directeur van ZHD Stevedores.

Foto onder: De eerder benoemde havenmannen van Rotterdam.