Dagblad010 | Spectulair Maritiemkarwei in de Waalhaven
mainImage

Spectulair Maritiemkarwei in de Waalhaven

26 augustus 2020, 17:43 uur
Haven

Onder coördinatie van Bonn & Mees moesten er vijf bokken aan te pas komen om een enorm binnenvaartcasco van 135 meter lang en 22,8 meter breed met een gewicht van in totaal 2275 ton van een zware ladingsschip gelost te krijgen. Het spectaculaire maritieme karwei vond plaats aan boei 26 in de Waalhaven.

Drie van Bonn & Mees, één van Multraship en één van Uglen (uit Noorwegen) tilden het gevaarte eerst op en vervolgens zijn de vijf bokken gezamenlijk en zeer behoedzaam naar achteren gevaren, zodat het casco in het water kon worden gelost.

De hele losoperatie was een samenwerking tussen NEPA, Bonn & Mees, Steinweg, Rotterdam Ship Repair en Sinepol. Direct na deze unit is mv UHL Fast naar Steinweg in de Beatrixhaven verhaald om de overige twee casco’s van het schip te lossen met behulp van de 3 drijvende bokken van Bonn & Mees.

UHL Fast is afkomstig uit Nantong, China. Het is over de Noordelijke IJszee naar Rotterdam gevaren met op zijn rug de drie casco’s voor binnenvaartschepen. Dat scheelt tien dagen met de traditionele, veel langere vaarroute via het Suez Kanaal. De binnenvaartschepen worden getransporteerd naar afbouwwerven in de regio.


Foto: Eric Bakker / Gemeentelijk Havenbedrijf