Dagblad010 | Startups en scale-ups presenteren hun innovaties
mainImage

Startups en scale-ups presenteren hun innovaties

25 juni 2020, 23:39 uur
Haven

Tien maritieme startups en twaalf scale-ups hebben donderdag hun resultaten gepresenteerd na het 100 dagen durende innovatieprogramma PortXL. Dit wereldwijde innovatie acceleratieprogramma werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden.

Ook presenteerde PortXL het Startup Herstelplan, een open programma van een jaar, dat gratis toegankelijk is voor alle bedrijven in de haven. Programmadeelnemers worden door PortXL gekoppeld aan relevante startups en kunnen co-funding krijgen voor pilots die gestart worden, waardoor innovatie in de Rotterdamse haven gestimuleerd wordt.

Startups en scale-ups hebben het zwaar. Onder invloed van de coronacrisis staan innovatiebudgetten in de maritieme en logistieke industrie onder druk. Dit heeft ertoe geleid dat veel innovatieprojecten met startups en scale-ups zijn gestopt of op de lange baan zijn geschoven. Dit kan innovatieverlies tot gevolg hebben terwijl innovaties juist hard nodig zijn voor de digitale- en energie-transitie van de haven.

Daarom presenteerde PortXL tijdens Shakeup het Startup Herstelplan, waarbij elk bedrijf uit de haven zijn innovatie uitdaging kan inbrengen. Vervolgens zoekt PortXL naar oplossingen wereldwijd en presenteert deze. Met ondersteuning van een ‘innovatie stimuleringsbudget’ worden pilots (=innovatieprojecten) financieel ondersteund.

Op deze wijze worden markpartijen en startups op een eenvoudige wijze met elkaar in contact gebracht met als doel het faciliteren en versnellen van innovatieprojecten in de haven.

‘’Het startup herstelplan van PortXL laat opnieuw zien dat Rotterdam de kraamkamer is voor maritieme innovatie en dat gaat tijdens de coronacrisis gewoon door. Door internationale innovaties naar Rotterdam te brengen en samen te werken met ondernemers in het maritieme cluster  stimuleren we de innovaties die stad en haven hard nodig hebben. Ik roep dan ook graag bedrijven in de regio op hun innovatie-uitdaging bij PortXL neer te leggen. Wanneer zij de 100 challenges, die onderdeel zijn van hun herstelplan, waarmaken versterken we tegelijk ook onze positie als Maritime Capital of Europe’’, aldus wethouder Barbara Kathmann.