Ajax beëindigt per direct samenwerking met directeur Mislintat

25 September 2023, 09:02 uur
, Sport
mainImage
ANP

Ajax beëindigt per direct de samenwerking met directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Het gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie is de reden voor dit besluit, meldt de Amsterdamse voetbalclub.

"Diverse pogingen om het bredere draagvlak te herstellen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid en dat leidt tot onrust in en rond de club, ook door de teleurstellende prestaties. Sven heeft zich de afgelopen maanden enorm ingezet voor Ajax, daarvoor zijn we hem dankbaar. Het is nu in het belang van de club om zo snel mogelijk met vereende krachten de sportieve weg weer omhoog te vinden", zegt Jan van Halst, interim-directeur van Ajax.

Mislintat begon op 19 mei bij Ajax en was dus pas vier maanden in dienst. Hij haalde de afgelopen maanden twaalf nieuwe spelers naar de club uit Amsterdam. Die aanwinsten hebben Ajax ruim 110 miljoen euro gekost. Veel van die nieuwelingen hebben hun transfersom nog niet kunnen waarmaken.

In opspraak

Mislintat raakte afgelopen week in opspraak omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is. Ajax kondigde aan dat ze een extern bureau onderzoek naar de Duitser laat doen maar besloot hem niet te schorsen uit angst voor juridische represailles.

Na het gestaakte duel met Feyenoord besloot Ajax Mislintat alsnog te ontslaan. Dat heeft misschien te maken met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Mislintat hield zich aan het advies van de raad van commissarissen om even niet in het stadion te komen. Maar hij drong de afgelopen dagen wel aan op het ontslag van trainer Maurice Steijn. Meerdere bronnen bevestigen ook dat dat de Duitser in de aanloop naar de Klassieker heeft benadrukt dat niet Jay Gorter maar zijn aankoop Diant Ramaj met onmiddellijke ingang het doel van Ajax moet verdedigen.

Onderzoek

Ajax laat weten dat het ontslag van Mislintat losstaat van het aangekondigde onderzoek door een forensisch accountant naar het handelen van de Duitser. Ook VfB Stuttgart onderzoekt inmiddels de aankopen die Mislintat als sportief directeur voor die club heeft gedaan. Mislintat was van mei 2019 tot november 2022 in dienst van de Duitse voetclub.

De toekomst zal uitwijzen wat het ontslag van Mislintat betekent voor de huidige raad van commissarissen van de club uit Amsterdam. Veel fans van de club uit de hoofdstad verwijten de rvc dat ze onvoldoende toezicht hebben gehouden. Ajax heeft sinds woensdag een nieuwe bestuursraad die de rvc naar huis kan sturen.

Ook trainer Maurice Steijn staat onder druk. Hem wordt verweten dat Ajax heel veel kansen weggeeft en op de veertiende plaats van de Eredivisie staat.

 


Door: ANP