Op 7 december staat er tussen 12:00 en 16:00 een levensgrote variant van het spel ‘Wie is het?’ in De Leeszaal in Rotterdam (West). Het spel, genaamd ‘Wie Zijn Wij?’, bestaat uit portretten van mensen die een verbinding hebben met het slavernijverleden. Het nodigt mensen op een laagdrempelige manier uit om met elkaar in gesprek te gaan over het slavernijverleden en de doorwerking ervan in de hedendaagse samenleving.
Veel mensen weten nog weinig over het slavernijverleden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 24 procent van de ondervraagden vindt dat hun kennisniveau hierover goed is (0-meting Herdenkingsjaar Slavernijverleden). Eind 2023 kwam uit gesprekken met nazaten van tot slaaf gemaakten een duidelijk verzoek aan de Rijksoverheid naar voren: voer een breed maatschappelijk gesprek over het slavernijverleden en de doorwerking ervan in de hedendaagse samenleving. Het is immers een gezamenlijk verleden van ons allemaal, dat ons vormt voor de toekomst. De gespreksstarter is voor dit doel ontwikkeld.
Verdiepend gesprek
Na de gespreksstarter vindt een verdiepend gesprek plaats tussen schrijver Raoul de Jong (Jaguarman) en theatermaker Mathieu Wijdeven, o.l.v. Rokhaya Seck (De Balie). Beiden doken in hun familiegeschiedenis en blijken het levende bewijs: hun voorouders heb ben de gruwelijkheden van de slavernij op de een of andere manier overleefd.
Rotterdam en het slavernijverleden
Dat de gespreksstarter ook in Rotterdam wordt georganiseerd, is niet zonder reden. In de 17e en 18e eeuw was de stad een belangrijke deelnemer in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en West-Indische Compagnie (WIC). Veel Rotterdammers verdienden geld aan de internationale scheepvaart en handel in goederen, waarvoor veel mensen tot slaaf werden gemaakt. Je ziet de sporen van deze geschiedenis nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen of standbeelden, maar ook in haar bewoners. Op de site van de gemeente lees en zie je meer over het slavernijverleden van Rotterdam.
‘Wie Zijn Wij?’ is een samenwerking tussen de Rijksoverheid, De Balie, Public Cinema en artistiek vormgever Mathieu Wijdeven. De gespreksstarter is ontwikkeld in afstemming met nazaten van tot slaaf gemaakten en zal op 25 verschillende locaties door het hele land worden ingezet.