Gorinchem verwacht 20.000 bezoekers bij intocht Sinterklaas

8 November 2023, 13:41 uur
, Landelijk
mainImage
Ton van Zeijl

Gorinchem verwacht 20.000 bezoekers tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Op zaterdag 18 november komen de sint en zijn pieten aan in de oude vestingstad, die zelf 37.000 inwoners telt. "Er komen dus veel mensen de vesting binnen. Dit is voor onze stad wel een van de grootste evenementen", aldus een woordvoerster van de gemeente.

De pakjesboot legt die zaterdag om 12.00 uur aan bij de steiger aan de kade van Buiten de Waterpoort. Samen met onder andere freerunners, dansgroepen en turnverenigingen uit Gorinchem, loopt de sint met zijn roetveegpieten in een stoet door de binnenstad. Een historische brandweerspuit wordt voortgetrokken door paarden. Langs de route staan podia waar lokale verenigingen dansen en muziek laten horen.

De gemeente heeft nog geen signalen binnengekregen dat mensen zich tijdens het kinderfeest voor of tegen Zwarte Piet willen uitspreken. Willen groepen dit, dan gelden volgens de woordvoerster "dezelfde spelregels zoals altijd, mensen hebben het recht om te demonstreren". Dat betekent onder meer dat de demonstratie 48 uur voor aanvang moet worden aangemeld en dat er een aparte plek voor wordt aangewezen.

De Zuid-Hollandse gemeente organiseert de intocht in samenwerking met de NTR. Die omroep verzorgt de jaarlijkse live-uitzending op NPO 3. In aanloop naar pakjesavond start het Sinterklaasjournaal van de NTR op maandag 13 november, gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

 


Door: ANP