De oproep om vanmiddag het Unilever-terrein te kunnen bezoeken was maandag zeker niet aan dovemansoren gericht. Er hadden zich rond 16.00 uur al vele tientallen geïnteresseerden gemeld aan de toegangspoort aan de Roentgenstraat in Rotterdam. Mensen werden verwelkomd door projectleider Vince de Jong van het woonproject op het fabrieksterrein van Vorm Holding en Amvest. Hij schetste kort de geschiedenis van Unilever van 130 jaar op die plek uit de doeken deed, eerst als margarinefabriek van Bergh & Jurgens en later ook als producent pindakaas van Calvé, duizenden mensen hebben er gewerkt.
Vorig jaar sloot de 'verouderde' fabriek en werd de productie verhuisd naar Polen. Het terrein wordt nu herbestemd als leef-en woonplek voor 1000 woningen. De naam van het wijkje 'De Kaai' werd door drie jonge buurtbewoners Yusuf, Regilio en Massaf onthuld door het wegtrekken van een doek op de oude toegangspoort van het bedrijf aan de Roentgenstraat. Hun wens is vooral meer groen en veiligheid in de wijk. Het aantal geïnteresseerden was intussen gegroeid tot enkele honderden die allemaal over de Nassaukade optrokken naar de oude fabriek. Daar werden de mensen vriendelijk ontvangen met koffie, thee, limo- en andere lekkernijen.
In de grote oude productiehal was een informatiemarkt met stands over allerlei onderwerpen met betrekking tot het totale plan van 'De Kaai'. Veel mensen waren vooral geïnteresseerd in de rondleiding door de fabriek en werden door een oud-medewerker door productiehallen, expeditie- en transportruimtes, personeelsfaciliteiten en langs oude machines gevoerd. Op een muur in een van de grote hallen werd een stuk van het productieproces geprojecteerd.
Op een wand in het complex staat de totale geschiedenis van het bedrijf verhaald vanaf 1871 tot 2015. Het is een prachtige bedrijfsgeschiedenis op deze plek waar vlakbij eerder ook de bekende Oranjeboom Bierbrouwerij gevestigd was. Het nieuw gebouwde wijkje op de plek van de brouwerij draagt heel toepasselijk de naam Hefkwartier. Feijenoord was vroeger vanaf begin 19e eeuw een wijk vol bedrijvigheid, maar verandert anno de 21e eeuw steeds meer een woonwijk. Het historische gedeelte van het Unilevergebouw blijft gelukkig zeker behouden.