Moslimkoepels willen aangifte doen tegen Belastingdienst

31 March 2022, 23:00 uur
, Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
Pixabay

Een samenwerkingsverband van islamitische koepelorganisaties wil dat staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) aangifte doet tegen de Belastingdienst vanwege discriminatie. Volgens de koepels laten de deze week verschenen rapporten van PwC zien dat de Belastingdienst godsdienst als indicator gebruikte om vermeende fraudeurs op te sporen.

Uit de twee rapporten blijkt dat de fiscus opnieuw op tal van fronten zwaar in de fout is gegaan bij de aanpak van mogelijke fraude. Bij de extra controle van belastingaangiftes werd vooral gelet op persoonlijke kenmerken van de belastingplichtige en minder op fiscale risico's. Uit een handleiding blijkt dat bijvoorbeeld nationaliteit, leeftijd en ook in sommige gevallen donaties aan moskeeën gebruikt werden als indicatoren.

Volgens de moskeekoepels laten de rapporten zien dat religie, in dit geval de islam, "een indicatiegrond voor fraude" was. Van Rij heeft de daderprofielen als "verwerpelijk" bestempeld en noemde de bevindingen volgens verschillende media "discriminatoir".

"Nu de staatssecretaris zelf heeft aangegeven dat er sprake is geweest van onversneden discriminatie, dient hij ook aangifte te doen tegen de ambtenaren van de Belastingdienst die zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Discriminatie is immers verboden", zeggen de islamitische koepels in een verklaring.

Moslimkoepels uit Den Haag en omgeving (SIORH), Noord-Brabant en Zeeland (SMBZ), Limburg (SML), Utrecht (SMUO) en Rotterdam en omstreken (SPIOR) doen de oproep aan de bewindsman, die als staatssecretaris verantwoordelijk is voor de Belastingdienst.


Door: ANP